Nagymotor

A1, A1(B), A2 és A kategória

A nagymotor kategóriába tartozó jogosítványod megszerzése a beiratkozástól a jogsid átvételéig 6 lépésből áll. A könnyebb átláthatóság kedvéért röviden leírtuk az egyes lépéseket, melyeket lejjebb haladva részletesen is olvashatsz.

BEIRATKOZÁS

A jelentkezéshez gyere be az irodánkba, mert a jelentkezési lapod csak a saját kezű aláírásoddal érvényes. A nagymotoros jogsid megszerzését elkezdheted, ha már betöltötted a lent felsorolt életkorokat (a vizsgák letételéhez más korhatár betöltése szükséges), és legalább alapfokú végzettséggel rendelkezel, amiről a jelentkezési lapon is szükséges nyilatkoznod, majd ezt később igazolnod is kell a Közlekedési Hatóság felé.

 • A1 kategóriánál a 15,5 évet
 • A1(B) kategóriánál a 17 évet
 • A2 kategóriánál a 17,5 évet
 • A kategóriánál a 23,5 évet

Fontos információ, ha már van jogsid!

Ha már van jogsid másik kategóriában, akkor változhat a nagymotoros kategória megszerzésének feltétele, ezt ide kattintva ellenőrizd
Mi szükséges a beiratkozáshoz? 

 • személyi igazolvány és a lakcímigazoló kártya
 • 1 db 1 évnél nem régebbi 3,5 x 4,5 cm-es igazolványkép
 • érvényes orvosi alkalmassági igazolás
 • általános iskolai bizonyítvány

KRESZ TANFOLYAM

A jogosítványod megszerzése az elméleti képzéssel kezdődik. Elsőként a közlekedési ismereteket – közismertebb nevén KRESZ – kell elsajátítanod, melyet nálunk kétféle módon is megtanulhatsz.

Választhatsz e-learning vagy tantermi képzést is. Ahhoz, hogy a számodra legmegfelelőbb oktatási típus mellett dönthess, összeszedtük a két képzés közötti főbb különbségeket és kiemeltük azok előnyeit.

Az e-learninget válaszd, ha..

 • szereted összegyűjteni a kérdéseidet

 • szívesebben tanulsz inkább egyedül 

 • nyugodt környezetben tudsz tanulni

 • szereted beosztani az idődet

 • nagyon változó az időbeosztásod

 • nem tudsz személyesen órára járni

A tantermit válaszd, ha..

 • azonnal szeretsz kérdezni

 • motivál kiscsoportban tanulni másokkal 

 • nincs nyugodt környezet, ahol tanulhatsz

 • nem erősséged az időbeosztás  

 • hétköznap délelőtt vagy délután érsz rá

 • kötetlen munkarendben dolgozol

OKTATÓVÁLASZTÁS

A sikeres kresz vizsgád után a gyakorlati oktatód kiválasztása következik. A motoros kategóriák gyakorlati oktatását egy erre specializálódott kollégánk végzi

A gyakorlati képzés sokak számára nagy kihívást jelent, ilyenkor nem a „megszokott éned” kerül majd előtérbe. Ne ijedj meg, mert a vezetés mindenkiből mást hoz ki.

GYAKORLATI KÉPZÉS

Miután megkaptad az oktatód elérhetőségeit és egyeztetted vele az első óra időpontját, elkezdődik a gyakorlati képzésed. Egy gyakorlati óra 50 percig tart, amely hasonlóan az elméleti órákhoz szintén tömbösíthető. Általában a dupla órát szoktuk javasolni, hogy kellően rá tudj hangolódni a vezetésre, főleg az elején. Ezt mindig az oktatóddal fogjátok egyénileg egyeztetni, a saját tempód függvényében.

A gyakorlati képzésed során a kötelező menettávolság hossza és az oktatás óraszáma is kategóriától függően különbözik, amit ide kattintva olvashatsz. Pótórát az egyéni teljesítményedhez mérten kell majd venned, melynek ára megegyezik az alapóra árával.

ELSŐSEGÉLY

A közúti elsősegély ismeretek tanfolyamot a képzésed bármelyik szakaszában elvégezheted, nem vagy időhöz kötve, mert a vizsgaigazolásod átvételéhez lesz szükséges. 

Az elsősegélyt kiscsoportos tantermi oktatás keretében tudod elvégezni, melyet folyamatosan indítunk. Az órákon tapasztalt diplomás ápolóktól tanulhatsz. A hatékony felkészüléshez ingyenesen biztosítunk számodra nyomtatott jegyzetet, melyből felkészülhetsz a vizsgára. A kresz könyvben is találni fogsz ide vonatkozó fejezeteket. Az elsősegélynyújtási ismeretek tanfolyam elvégzését a Magyar Vöröskereszt által kiállított igazolással kell majd igazolnod. 

A tanfolyamra elérhetőségeinken tudsz jelentkezni.

A JOGSID ÁTVÉTELE

A Közlekedési Hatóság a vizsgaigazolásodat elektronikus úton továbbítja a Kormányhivatalnak. A vezetői engedélyedet csak személyesen tudod igényelni és átvenni a Kormányhivatalban. Az ügyintézéshez vidd magaddal a személyi igazolványodat és a lakcím igazoló kártyádat, valamint az elsősegélynyújtási ismeretek megszerzéséről szóló igazolásodat. Amikor kezedben a jogsid, nincs más hátra, csak vezess kedvedre! (:

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Nagymotor kategóriák

A kategóriáknál meghatározott korhatárhoz képest fél évvel korábban beiratkozhatsz és elkezdheted az elméleti tanfolyamot.

 • A1 kategóriánál: 15,5 év
 • A1(B) kategóriánál: 17 év
 • A2 kategóriánál: 17,5 év
 • A kategóriánál: 23,5 év

A lent meghatározott gyakorlati vizsga korhatárokhoz képest 3 hónappal hamarabb leteheted a kresz vizsgát.

A járműkezelési- és a forgalmi vizsga csak a megadott korhatár betöltése után lehetséges:

 • A1 kategóriánál: 16 év
 • A1(B) kategóriánál: 17 év
 • A2 kategóriánál: 18 év
 • A kategóriánál: 24 év
 • A1 kategória:
  • Yamaha YBR (124cm3)
 • A2 kategória:
  • Suzuki GS 500 (487cm3)
 • A kategória:
  • Suzuki WVBY (645cm3)
  • Kawasaki R 650 (649cm3)
  • Suzuki GSF 600 (600cm3)

Ebbe a kategóriába tartozik az a motorkerékpár, ami a 125 cm3 hengerűrtartalmat és a 11kW-os teljesítményt meg nem haladó hajtómotorral rendelkezik. Illetve a motorkerékpár teljesítménye és a saját tömeg aránya nem haladja meg a 0,1 kW/kg-ot.  

Az A1(B) kategória azt jelenti, hogy ha már van érvényes B kategóriás jogosítványod, akkor egyszerűbben és olcsóbban vizsgázhatsz le A1-es kategóriára, amellyel max. 125 cm3-es motort vezethetsz. Fontos, hogy a két kategóriát nem végezheted egy időben, először le kell vizsgáznod személyautóra, s csak utána kezdheted el az A1-es kategória megszerzését.

Ebben az esetben semmilyen előnyben nem részesülsz. A B kategóriás jogosítvány megléte kizárólag az A1 kategória megszerzésekor számít.

Ebbe a kategóriába tartozik az a motorkerékpár, melynek nincs oldalkocsija, két kereke van, hengerűrtartalma legalább 395 cm3, a motor teljesítménye 20 kW és 35 kW közötti és a motorkerékpár teljesítmény/tömeg aránya nem haladja meg a 0,2 kW/kg-ot. Ha a motorkerékpár elektromos motorral van felszerelve, akkor a teljesítmény/tömeg aránya legalább 0,15 kW/kg.

Ebbe a kategóriába tartozik az a motorkerékpár, melynek nincs oldalkocsija, két kereke van, hengerűrtartalma legalább 595 cm3 és a motor teljesítménye legalább 40 kW. (Érvényes: 2018. december 31-ig)

2019. január 1-jétől az A motoros kategóriába tartozik az oldalkocsi nélküli kétkerekű motorkerékpár, amely legalább 595 cm3 hengerűrtartalommal -ha elektromos motorral van felszerelve, teljesítmény/tömeg aránya legalább 0,25 kW/kg -, legalább 180 kg terheletlen tömeggel és legalább 50 kW motorteljesítménnyel rendelkezik.

Az Ak, az A korlátozott kategóriát jelenti. Ebbe a kategóriába a legfeljebb 25 kW (34 LE) teljesítményű és 0,16 kW/kg teljesítmény/saját tömeg arányt meg nem haladó motorkerékpár tartozik. A korlátozás nem cm3 függő. Az Ak egy régi kategória, amire már nem lehet levizsgázni! Azért fontos megemlítenünk, mert, ha Neked megvan és A kategóriára szeretnéd kibővíteni, akkor nem kell a teljes képzést elölről kezdened!

Az elsőként szerzett nemzetközi kategóriás vezetői engedély a vizsga napjától számított két évig kezdő vezetői engedélynek minősül. B kategóriára érvényesített kezdő vezetői engedéllyel gépjármű kategóriában pótkocsi nem vontatható. Illetve, ha még nem töltötted be a 18 évet, akkor a kezdő vezetői engedély külföldön nem érvényes. Nagymotor kategóriáknál (A1, A2, A) nem szállíthatsz utast, amíg a két év le nem telt.

E-learning

A tananyaghoz az e-Titán rendszerén keresztül tudsz majd hozzáférni. Az első bejelentkezéstől számítva 60 óra/90 nap áll rendelkezésedre, hogy a tananyagot elsajátítsd.

Nem, az e-learning tanfolyamot csak egyedül Te használhatod. A felhasználási jogosultságodat másik személynek tilos átadnod és az anyagban szereplő médiaelemeket és szövegeket sem használhatod fel máshol. A felhasználóneved és a jelszavad titokban tartásáért Te felelsz, amennyiben szükséges meg tudod azt változtatni.

Igen, a hozzáférésed meghosszabbítható 10 óra/30 nap idővel.

Először mindenképp tőlünk kérdezz. (: Ha mi nem tudtunk segíteni, akkor hívd az e-Titán ügyfélszolgálatát a +36 (1) 577 0222-es telefonszámon.

Árak

Az e-learning tanfolyam az A1, A2, A kategóriáknál 29 900 Ft, az A1(B) kategóriánál 20 000 Ft.

A tantermi tanfolyam az A1, A2, A kategóriáknál 35 000 Ft, az A1(B) kategóriánál 24 000 Ft.

A kresz vizsgadíj 10 500 Ft.

A gyakorlati oktatás legelőször a tanpályán kezdődik, ahol megismerkedsz a motorral és az alapvető manővereket tanulod meg. A tanpályát, ahol gyakorolsz majd, mi is béreljük, ennek a bérleti díját nem építettük be az árainkba, hanem egy egyszeri díjban határoztuk meg, ami a nagymotoros (A1, A2, A) kategóriáknál 10 000 Ft az A1(B) kategóriánál 10 000 Ft.

Minden nagymotoros kategóriánál egy vezetési óra 8 8000 Ft(-tól)  és a forgalmi vizsga 24 000 Ft.

Az A1, A2, A kategóriáknál a járműkezelési vizsga 9 000 Ft.

A forgalmi vizsgád és a járműkezelési vizsgád időpontjára is venned kell egy vezetési órát, ami a vizsgaóra, melynek ára szintén 8 800 Ft(-tól) 

A közúti elsősegély tanfolyam és vizsga együtt 33 000 Ft.

Tantermi tanfolyamok

A tanfolyam összesen 22 órából áll és az alábbi témakörökből:

 • közlekedési ismeretek: 14 óra
 • vezetés elmélete: 4 óra
 • műszaki ismeretek: 4 óra

Egy elméleti óra 45 perces, amit tömbösítve szoktunk megtartani.

Az órák pontos időpontját mindig a tanulóink egyedi kérései alapján közösen határozzuk meg.

A felkészüléshez az alábbi könyveket ajánljuk:

KRESZ egyszerűen és gyorsan tankönyv B, A1, A2, AM (2018, Business Media Magyarország Kiadó Kft.)

Kotra Károly: Interaktív KRESZ könyv motorkerékpár-vezetők részére (2018, KOTRA Kereskedelmi és Oktató Kft.)

Amennyiben ilyen irányú végzettséged van, akkor ezt mindenképp jelezd felénk, mert akár ki is válthatod vele a teljes képzést és nem kell vizsgáznod. A vizsgamentességről minden esetben a hatóság dönt.

A tanfolyam helyszíne az irodánk. A vizsga helyszíne pedig a Csongrád Megyei Vöröskereszt a Szeged Plaza-ban (cím: 6724 Szeged, Kossuth Lajos sgt. 119., telefon: 70/933-8045)

A tanfolyam az alábbi témakörökre épül:

 • Tájékozódás a baleset helyszínén
 • Betegvizsgálat
 • Eszméletlen beteg ellátása
 • A stabil oldalfekvő helyzet kivitelezése
 • Újraélesztés
 • Vizsgálati protokoll bármilyen rosszullét esetére
 • Veszélyes anyagot szállító jármű balesete
 • Mérgezések
 • Idegentest szemben, légútban
 • Sérülések, vérzések, törések
 • Égés ellátása